Iedereen is overtuigd dat bij iedere maatregel die genomen wordt een duurzaamheidstoets moet gebeuren. Bij de nieuwbouw en verbouwingen van onze gemeentelijke gebouwen is hiermee steeds rekening gehouden, hetgeen blijkt uit de bouw van het nieuwe Administratief en BestuursCentrum, de verbouwing van het kasteelgedeelte, de uitbreiding van de school het Kompas, de vervanging van de stookinstallaties in het gemeentemagazijn en De Route en de vervangingsnieuwbouw van ons woonzorgcentrum.
Ik ben voorstander om bij aanvang van de volgende legislatuur één schepen bevoegd te maken voor klimaat. Zo kunnen alle dossiers die te maken hebben met milieu, groen, afvalbeheer, duurzaamheid, wonen maar ook dossiers van mobiliteit en ruimtelijke ordening systematisch de klimaattoets ondergaan.
Iedere gemeente is verplicht om een aantal sociale huur- en koopwoningen te realiseren. Hiervoor doen we beroep op onze huisvestingsmaatschappijen die in Sint-Gillis-Waas hun werkingsgebied hebben, zijnde Woonanker (huur) en Waasse landmaatschappij (koop). De afgelopen legislatuur werd hier voornamelijk op ingezet. Dit werk is nog lang niet klaar maar we zijn wel op de goede weg.
Volgende legislatuur zal er ook werk moeten gemaakt worden van het leegstandsregister. De uitdaging zal zijn om de eigenaars van leegstaande woningen te activeren en motiveren om deze terug op de markt te brengen. Waarom nieuwe gronden die schaarser en schaarser worden, aansnijden als er woningen zijn in het centrum van onze gemeentes die mits renovatie perfect bewoond kunnen worden?