Pascal Buytaert
Eeckbergstraat 51
9170 Sint-Gillis-Waas
Tel/Fax 03 233 11 48
Gsm 0497 534 324

Email info@pascalbuytaert.be
Btw BE 0812.556.231

Groen en Afvalbeheer

Uitdagingen voor de toekomst

Afvalbeheer
Groen

Sint-Gillis-Waas is een landelijke gemeente waarin zowel plaats is voor landbouw, natuur en groen. De harmonie tussen landbouwers, natuurverenigingen en recreanten is dan ook een grote uitdaging die we steeds voor ogen moeten houden bij het nemen van beslissingen.

De landbouw blijft onze steun genieten en valt onder de bevoegdheid van mijn collega-schepen Chantal Vergauwen. De stem van de landbouwers wordt gehoord in zowel de landbouwraad als de milieuraad waarin zij advies geven aan het beleid.

Inzetten op het behoud en onderhoud van groen is prioritair voor mij. Nieuwe aanplantingen gebeuren steevast met streekeigen planten en bomen onder de deskundige leiding van onze groendienst.

Daarnaast zijn ook onze natuurgebieden die beheerd worden door Natuurpunt van groot belang voor onze gemeente en verdienen ze onze blijvende steun.

Tenslotte is er het Stropersbos dat deel uitmaakt van één van de grootste boscomplexen in Oost-Vlaanderen en dat dé groene long is van onze gemeente. Een goed evenwicht tussen natuur en recreatie maakt van onze bossen en natuurgebieden de ideale plaats voor onze bevolking om er te vertoeven.

Een belangrijke uitdaging voor de toekomst zit er in om de belangen van diverse groeperingen te verbinden in onze gemeente en de weinige open ruimte die er nog is te beschermen voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Afvalbeheer

Afval is en blijft een uitdaging. Enerzijds zijn er strengere normen op komst om minder afval te produceren waardoor onze afvalintercommunale MIWA niet aders kon dan beslissen om vanaf oktober 2019 te starten met het Diftarsysteem. Dit houdt in dat ieder gezin een afvalbak zal krijgen met ingebouwde chip die het afval zal wegen bij iedere ophaalbeurt ter vervanging van de grijze restafvalzak. Deze verandering zal de goed sorterende inwoners geen extra kosten maar zelfs een besparing kunnen opleveren want dit loopt volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Uit de resultaten van de gemeenten en steden die reeds met dit Diftarprincipe werken is gebleken dat het aantal kilogram afval per gezin achteruit gaat en bijgevolg de kost uiteraard ook, waardoor er voor de inwoners die goed sorteren niet moet gevreesd worden voor een meerkost.

Anderzijds is er de strijd tegen het zwerfvuil. Ondanks de acties van Schoon Volk en Mooimakers waarbij vrijwilligers massaal hun best doen om het straatbeeld proper te houden blijft het een strijd die niet kan gewonnen worden. Onze gemeente heeft door toe te treden tot de Statiegeldalliantie duidelijk gemaakt dat zij voor de invoering van het statiegeldsysteem is. Dit is geen totaaloplossing voor alle zwerfvuil, maar in andere landen is bewezen dat het invoeren van statiegeld een vermindering van minstens 40% van het zwerfvuil met zich meebrengt. De moeite waard dus om blijvend druk te zetten naar de Vlaamse overheid om hier werk van te maken.